Educatief speelgoed

Alles wat je moet en wilt weten over educatief speelgoed

Wat is educatief speelgoed en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van educatief speelgoed? We horen je denken! Of het nu gaat over het ontwikkelen van motorische skills van je kindje of sociale ontwikkeling: Kindkids.nl heeft educatief speelgoed voor alle doeleinde! Op deze pagina leggen we jou alles uit over educatief speelgoed, zodat jij na het lezen van deze pagina precies weet welk educatief speelgoed het beste past bij jouw kindje!

 Klik hier om naar al ons educatieve speelgoed te gaan

Educatief speelgoed, wat is dat?

Naast alle basis vaardigheden die je kindje leert als kruipen, lopen of dingen die zij op school leren, is speelgoed ook een essentieel onderdeel voor de ontwikkeling van je kindje. Spelen is niet alleen heel leuk, maar het is ook nog eens heel leerzaam. Educatief speelgoed is er voor gemaakt om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het is een feit dat kinderen leren door iets te ervaren. Educatief speelgoed prikkelt zintuigen op ontelbaar verschillende manieren; met interactie, kleuren, vormen, geluiden en meer. Spelenderwijs dingen ontdekken en leren zorgt ervoor dat dit proces natuurlijk gaat en kinderen het ook zelf echt willen!

Waarom educatief speelgoed aanschaffen?

Waarom niet! Educatief speelgoed stimuleert de ontwikkeling van kinderen en is de ideale manier om spelenderwijs vaardigheden bij te brengen. Waar het precies allemaal goed voor is zullen we hieronder even op een rijtje zetten voor je!

 1. Cognitieve vaardigheden. Kindjes leren oorzaken en de gevolgen hiervan, probleemoplossend denken en delen met anderen.
 2. Lichamelijke ontwikkeling.Met educatief speelgoed ontwikkelen kindjes het grijp-reflex, hand-oog coördinatie en zelf lopen.
 3. Sociale en emotionele vaardigheden. Spelen doe je vaak samen en deze vaardigheden worden dus ook getraind met educatief speelgoed. Samenwerken is the key!
 4. Ontwikkeling van kennis. Ook worden reken -en taalvaardigheden ontwikkeld, maar ook het herkennen van geluidjes of woorden.
 5. Persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het spelen leren kinderen zichzelf steeds beter kennen. Wat vind ik wel leuk en wat niet!

Ieder kind is anders en ontwikkeld op een ander en eigen tempo. Vaak zie je dat kinderen een vaardigheid heel snel onder de knie hebben, waarbij een ander wat achterblijft. Geen een kind is hetzelfde en dat is juist zo mooi! Educatief speelgoed kan kinderen een voorsprong geven of vaardigheden al eerder triggeren, maar het kan bijvoorbeeld ook heel goed hulp bieden aan kinderen die moeite hebben om met hun leeftijdsgenoten bij te blijven en misschien wat onzeker zijn. Er zit met educatief speelgoed geen druk achter het leren en het gaat vaak meer vanzelf. Hierdoor krijgen kindjes vertrouwen in zichzelf en zijn/haar kunnen! Wat weer als gevolg heeft dat ze maar door blijven spelen en spelen! WIN -WIN situatie dus!

Waar let je op bij het kopen van educatief speelgoed?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij het kopen van educatief speelgoed. Eigenlijk is het belangrijkste dat je kindje het speelgoed heel leuk vind én dat het bij zijn/haar leeftijd past. Er zijn nog 3 andere aspecten waar je op moet letten als je educatief speelgoed koopt:

 1. Veiligheid, is het speelgoed veilig voor mijn kind
 2. Kan mijn kindje met het speelgoed samen spelen of alleen?
 3. Welke vaardigheden stimuleert het speelgoed?

Tip van ons: Magnatiles! Magnatiles is een typsich voorbeeld van educatief speelgoed wat vrijwel alle vaardigheden kan ontwikkelen als je als ouder creatief mee denkt en speelt!

Jouw rol als ouder tijdens het spelen

Als ouder moet je natuurlijk het educatieve speelgoed aanschaffen, maar daar blijft het niet bij! Met je kind meespelen helpt bij de ontwikkeling en zo haal je alles uit educatief speelgoed. Niets voorzeggen, maar echt meespelen en je kind ook de leiding laten nemen. Zo krijg je heerlijke interactie en geef je je kind de ruimte voor de ontwikkeling. Stel ook vragen tijdens het spelen. Wat voor een kleur is dit? Kun je mij laten zien hoe…? Ben vooral betrokken en aanwezig tijdens dit proces:-)

Alles even samengevat!

Zo dat was een lap tekst en heel veel informatie over educatief speelgoed. Daarom even alles op een rijtje voor jou, net als vroegr op school;-) Wel hopen we dat de gegeven tips je helpen om super nuttig en leuk educatief speelgoed te scoren hier bij kindkids.nl

Nou, hier komen ze dan, alle belangrijke punten nog 1 keer op een rijtje:

 • Kinderen leren door te spelen en hierdoor worden vaardigehden ontwikkeld
 • Educatief speelgoed stimuleert verschillende vaardigheden: lichamelijke ontwikkeling, cognitieve vaardigheden, sociale- en emotionele vaardigheden, kennis ontwikkeling en last but not least  persoonlijke ontwikkeling.
 • Geen een temp is perfect of goed! Ieder kind heeft zijn/haar eigen tempo heb hier vrede mee als ouder en geef je kind vertrouwen tijdens het spelen met educatief speelgoed.
 • Als je als ouder actief mee speelt en organiseert met educatief speelgoed haal je echt alles eruit wat er in zit!

Heb je toch nog vragen over ons educatieve speelgoed of in het algemeen over educatief speelgoed? Neem dan gerust contact met ons op door een mail te sturen naar info@kindkids.nl

KLik hier to shop!